Carlsbergvogne fra Brawa

For nogle år siden kom der noget så sjældent som et dansk epoke II-vognsæt på markedet. Producenten var firmaet Brawa, der laver meget lækre og detaljerede modeller.

Vognene har forbilledet i Carlsbergs bemaling af ølvogne, som den så ud i 1930’erne og et stykke op i 1940’erne – perfekt for denne blog!

Men først en tår øl ligesom denne lokomotivfører på F 478 nød i 1937, inden øltoget sætter igang fra Carlsberg (fra filmen nedenfor).

De tre vogne har litra ZA 99 552, ZA 99 557 og ZA 99 559 – lad os se hvad man kan finde ud af om forbillederne.

Den første af vognene, ZA 99 552, er vi så heldige at der findes et billede af på Jernbanen.dk, dog i senere ommalet udgave. Her kan læse, at den hvide ølvogn var bygget af Wagenbau AG i Wismar i 1919 med en længde på 9,6 m, dvs 110 mm i skala 1:87.

Det passer ret fint med modellens 112 mm, men desværre ser selve vognen ud til at være af en noget anderledes type. De lodrette stivere på modellerne findes ikke på forbilledet, der har et noget andet indtryk med lodrette brædder.

ZA 99 557 findes der desværre ikke noget billede af, men er bygget samme år, på samme fabrik og med de samme mål.

Med den sidste vogn, ZA 99 559 ser det bedre ud. Hos Jernbanen.dk findes der dette fine billede af vognen på Frederiksberg i 1930 med både hestevogn og en charmerende gammel lastvogn.

Her passer bemalingen bedre på nær de to etiketter og at “Carlsberg Øl” står for højt. Vogntypen passer meget bedre – modellen mangler dog et par ventilationslemme, men til gengæld passer bremsehusets facon.

Jernbanemuseet kan hjælpe med få præcise mål på vognene, i hvert fald som de så ud ved levering, for på deres dejlige billedarkiv Jernbanekilder.dk findes tegningerne til vognene fra DSBs Maskinafdelings arkiv (ovenfor). Det er altså en tysk standardvogn, leveret af Wagenbau AG i Wismar til flere kunder.

Her ses ventilationslemmene tydeligt, ligesom der på taget er tre ventilationsanordninger, som altså mangler på modellerne.

Men hvor kommer inspirationen til øletiketterne fra?

På Filmstriben kan man finde en sjov lille film fra indvielsen af Carlsbergs godsstation i 1937, der viser lidt af variationen i Carlsbergs vognpark. Her har vognene de samme etiketter som modellerne.

Den anden vogn efter lokomotivet ser ud til at være af den rette type, men ventilatorene på taget fra tegningen kan man ikke se. Måske blev de fjernet mellem 1919 og 1937?

På billedet ovenfor kan man også ane en dekoration på gavlen af den forreste vogn: en svastika indrammet af en strålende sol.

Det ser noget anderledes ud på modellen – det historisk belastede svastika er erstattet af en ekstra sol, medens den omgivende sol er blevet meget kraftigere. Jeg troede egentligt, at det var på grund af de strenge tyske regler mod at gengive hagekorset på legetøj.

LEADTOOLS v18.0

Foto: Scandia

Men så snusede jeg videre i arkiverne og fandt dette billede af en senere ølvogn fra 1942.

Her er hagekorset netop væk og erstattet af en ekstra sol. Det giver jo egentligt god mening, at nogen, nok omkring 2. verdenskrigs udbrud, besluttede, at det skulle være slut med det gamle symbol på vognene, da det havde fået en ny betydning. Så her passer modellen øjensynligt.

LEADTOOLS v18.0

Læg også mærke til etiketskiltet, som ser ud til at være fæstnet med mørke søm eller skruer. På modellen, som det ses nedenfor, er det etiketten ret fint gengivet, inkl. det hvide. De små nitter mangler dog, men dem kan man selv tælle og tilføje med en tusch efter behov 🙂

Påskrifterne er meget skarpe og fine, og til mit formål kunne revisionsdatoen ikke være bedre – for denne vogn er det i sommeren 1940, så vognene passer altså lige ind.

En meget lækker detalje, som jeg ikke har set før, er at Fra/Til felterne er udfyldt med modelkridt, og vognene kommer endda fra station HOF, altså Carlsbergs eget sidespor i Valby. De skal helt til Nykøbing Mors, men det er jo meget smart, at de derved kører det meste af landet igennem.

Men ovenfor kan man også se en underlig fejl, som alle vognene lider af. Vangerne buer i bananform nedaf ved vognenderne, mens vognkassen ser mere lige ud. Det er ikke meget tydeligt, men når man først har lagt mærke til det, er det lidt generende.

De sølvfarvede tage på modellen har fået en sort stribe med en airbrush i midten, og det pynter.

Især tag og undervogn skriger dog på patinering, mens vognkassen altid ser temmelig ren ud på billederne. Den hvide farve havde jo også et praktisk formål med at undgå at den blev varmet for meget op af solen, så mon ikke de er blevet vasket regelmæssigt?

Alt i alt skal Brawa roses for dette vognsæt, for det er alt for sjældent, at der kommer danske epoke II-vogne på markedet. Carlsbergs mange vogne i 1940’erne var en værre rodebutik med mange forskellige vogntyper med mange forskellige bemalingsdetaljer,.

Det rod har Brawa gengivet fint på vognene, og selvom ingen af dem er helt korrekte, rammer de skiven, og jeg er glad for at kunne tilføje dem til min vognpark.

Jeg håber dog, at den bananformede undervogn bare er et fejl ved mit eget sæt, for det klæder ikke de ellers meget detaljerede vogne.

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s