Landsbykirker er noget af det mest karakteristiske ved det danske landskab. Med regelmæssige mellemrum ligger de, som regel middelalderlige, kirker overalt i landskaberne.
Fra engang i 1000-tallet blev stenkirkerne bygget, ofte i nærheden af stormandsgårde, og ofte som afløsere til tidligere, mindre trækirker.

Det gælder nok også Gørslev kirke, der blev opført omkring år 1200 tæt ved et mindre voldsted i landsbyen Gjørslev i Bjeverskov Herred i Præstø amt. Koret og skibet blev bygget først, og siden kom tårn og våbenhus til omkring år 1500.
I midten af 1800-tallet blev de gamle mure understøttet af kraftige stræbepiller, og derved fik kirken det udseende, den har i dag. Læs mere om kirkens historie i projektet Danmarks Kirker, der siden 1933 grundigt har undersøgt alle kirker i Danmark. Forhåbentligt når de at blive færdige i dette århundrede. 🙂
Gørslev kirke er altså på mange måder en ganske almindelig, dansk kirke, og derfor passer den rigtigt godt til masser af modeljernbaneanlæg.

Det er Witzel Hobby, der har lavet byggesættet af Gørslev kirke, som de udbyder i både skala N, H0 og 1. Kirker er store, så jeg nøjedes med skala N, 1:160, så den kan stå i baggrunden af mine billeder af modeller i skala H0 og skala 1.
Byggesættet består af laserskårne plader af pap og karton, og ved første øjekast så det lidt uoverskueligt ud.

Men så snart man pusler lidt med de udskårne dele, så vupti dukker gotikken op og gør alle mennesker glade 🙂

Byggesættet er ganske snedigt: tårn, skib, kor og våbenhus bygges op på samme måde, nemlig som hver sin kasse, der derefter limes sammen.
Hver mur limes sammen af flere dele, og det giver en fantastisk fornemmelse af dybde og soliditet i bygningen.

Byggesættet rummer endda den fantastiske mulighed, at man kan se hvordan Gørslev kirke så ud, inden det moderne tårn kom til omkring år 1500 – det har været en fin lille kirke med kun skib og kor.
På korets væg kan man se, hvad der sker, når man ikke kan finde ud af at læse samlevejledningen. 🙂 Heldigvis kunne delene skilles ad med en kniv.

Til at samle byggesættet brugte jeg Panduro Hobbys Quick Glue – det virkede rigtigt godt, og der var ingen dele, der bøjede.

Efter lidt tid var kirken bygget, men på billedet mangler endnu det yderste lag puds i form af laserskåret karton med en fin tekstur.

Ligesom i resten af byggesættet passede delene perfekt, og så var det tid til flere detaljer, som fx små stykker pap inde i murbuerne. Det ser lidt uordentligt ud på billedet, men husk at tårnet kun er fem centimeter bredt.

Da facadebeklædningen var færdig, malede jeg kirken flere gange med en hvid akrylmaling af god kvalitet. Når man udsætter bemalingen til når en model er samlet, er det nemmere at få delene til at hænge sammen visuelt – malingen er med til at fjerne små sprækker mellem delene.

Med i sættet følger rødt pap til tagene, så i princippet kan man slippe for at male det. Det giver nok et temmeligt harsk udtryk, så jeg malede det med akrylmaling.

Efter maling med orange teglfarve, en brun wash og en lysebrun tørbørstning, så det mere fornuftigt ud. Jeg forsøgte at stryge vertikalt, så det så ud som om beskidt regnvand var løbet ned over teglene.
Næsten alle tagdelene passede perfekt, men de små stykker til de kamtakkede gavle kunne jeg ikke helt få til at passe. Men ved at skære løs på dele af tagarket, kom der tag over det hele!

Så var det tid til vinduer, døre og lemme. Som på virkelighedens Gørslev kirke er døre og lemme lyseblå, men jeg gav dem alligevel en brun wash og en lysebrun tørbørstning for at bringe detaljerne frem og for det hele til at se lidt mere ældet ud.

Til sidst skulle kirken detaljeres med forskellige typer sorte murankre. De var ganske svagt markeret i pudsen, så det var nemt. Lækker detalje!
Og pludselig stod der en færdig kirke på bordet…

Med lidt bævende hjerte gav jeg de hvidmalede vægge en meget, meget let vask med lysegrå. Det er nemlig tydeligt på de ældre billeder af kirken, at den tidligere ikke var så perfekt nykalket som den er nu. Og da den skulle se ud som den gjorde i mellemkrigstiden og under besættelsen, måtte den patineres lidt.

Ligesom virkelighedens kirke ser den forskellig ud i forskelligt lys – her i hårdt dagslys.

Jeg er meget glad for min nye model. Selv om det kun er en 17 cm lang papmodel, har den en tyngde, der virker meget realistisk. Jeg kan også godt lide, at det er en konkret kirke, der er forbilledet og ikke bare en generisk model. Så kan man læse op på forbilledet og blive inspirereret til både kirkebygning og omgivelser.
Næste skridt bliver at bygge en base til kirken med lidt kirkegårdsmur og gravstene – mere om det senere…