En god baggrund

At fotografere er en fin måde at nyde sine veldetaljerede modeller på. Man kan tage dem med sig og nyde dem på sin mobil, eller dele dem på fora eller sociale medier til glæde for mange.

Med de rette baggrunde kan man få modellerne til pludseligt at befinde sig i en meget større verden – billede ovenfor fylder set ovenfra ikke mere end et stykke A4-papir…

I denne lille artikel skal det handle om modellernes baggrunde.

Man kan som ovenfor vælge at fotografere sin model på hvid baggrund – det får modellen til at stå meget tydeligt frem med sine detaljer, som denne AR-vogn fra Heljan.

Det er ret simpelt – man kan bruge spots i loftet, der lyser ned på et stykke stort hvidt papir, som man buer som baggrund for modellen. Billedet ovenfor er taget med en mobil på denne måde.

På billedet her af Søndergaard-dioramaet kan man fornemme teknikken med at bue et stort stykke papir for at gøre baggrunden perfekt.

Men man kan også sætte vognen ind i et landskab og måske pynte med en figur eller to til at give lidt liv. Den landskabelige baggrund giver også en idé om en geografisk placering – her er der fyrretræer i baggrunden. Er vognen mon fotograferet i Vestjylland?

Til denne type fotografi, hvor man placerer et billede i baggrunden, skal man også bruge et fotodiorama til at placere modellerne på – mere om dem senere. De er hurtige og enkle at bygge og samtidig en god øvelse til senere modeljernbaner.

Man kan også lege med at placere bygninger eller andet mellem fotodioramaet og baggrunden – det kan give fine illusioner af dybde og placere motivet præcist geografisk. Det har jeg forsøgt med en nordtysk station i baggrunden for en DRG-personvogn, jeg engang patinerede. Se også billederne af den gamle hestevogn.

Men det kræver naturligvis gode baggrunde. Jeg har gennem årene fundet mange billeder, som jeg har fået printet ud i store størrelser og limet fast til skumpapplader. De er lette og nemme at håndtere, men samtidig stabile nok til at baggrunden ikke vælter!

Erfaringen har lært mig, at man skal sørge for billeder uden forgrund og uden for meget ballade i mellemgrunden. Så kan himmel og horisont bedre tåle lidt spræl.

Denne sommer har jeg taget flere billeder, som skal laves til baggrunde, der forestiller et dansk landskab. Her er det en god idé at bruge kameraets panoramafunktion, så man kan få et så højopløseligt billede som muligt.

Her er et udvalg, som du er velkommen til at printe ud til dit eget brug. Jeg vil anbefale en print shop af en slags, for jo større, jo bedre. Betal også gerne ekstra for fotopapir, hvis det er muligt, for det ser meget flottere ud.

1 – Det første billede er en smuk sensommerdag på Kalvebod Fælled på Amager uden noget som helst andet end natur og himmel.

Klik på billedet for at hente det i fuld størrelse – 9526 x 3075 pixels.

2 – Det næste billede er også Kalvebod Fælled, men med skrå skyer, der trækker blikket ind i billedet. Der er også lidt heste til højre, og et enkelt hus fra Ørestad – hvis det generer, kan man fjerne det i et billedprogram.

Klik på billedet for at hente det i fuld størrelse – 8060 x 2968 pixels.

3 – Dette motiv er fra Hareskoven, nord for København, med blødere skyer. Et skovriderhus af en slags skjuler sig mellem træerne, men det har sikkert ligget der ca. lige så længe, som der har været jernbane i Danmark!

Klik på billedet for at hente det i fuld størrelse – 7588 x 3112 pixels.

4 – Det sidste billede i denne omgang er fra Hejresøen på det sydligste Amager. Tonen er anderledes, for der er gået en sky for solen. En flok fugle (hejrer??) flyver ind fra venstre – overraskende nok kunne mobilens panoramafunktion håndtere det!

Klik på billedet for at hente det i fuld størrelse – 10857 x 3382 pixels.

Når du ser billedet i fuld størrelse, kan du højreklikke på det og vælge at gemme det. På mobil er der som regel en knap til det.

God fornøjelse med baggrundene! Hvis du bruger dem til at fotografere dine egne modeller, ville jeg være glad for et link i kommentarerne, men det er intet krav. 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s