Åbne godsvogne litra PF fra Dekas

De sjoveste vogne på modeljernbanen er åbne godsvogne. Det er tydeligt, hvad deres last er, og selv hvis de er tomme, kan der være spor af, hvad de har båret.

Derfor er det altid glædeligt, når der kommer nye modeller af åbne godsvogne med dansk forbillede på markedet – aktuelt fra firmaet Dekas.

Denne gang skal det handle om de åbne godsvogne litra PF, som DSB fik bygget i stort tal fra 1890’erne og op til 1. verdenskrig.

De første vogne kom fra fabrikken Van der Zypen & Charlier i Köln – en stor og innovativ vognproducent, der blandt andet var med til at udvikle den berømte svævebane i Wupperthal. Som det ses ovenfor leverede man også vogne så langt borte som Japan!

Senere leverede en lang række fabrikker vogne efter de samme tegninger – langt over tusind vogne blev det til i forskellige varianter med forskellige typer bremser, tårne og platforme gennem tiden.

Hvad angår modellerne af de karakteriske godsvogne, så lad det være sagt med det samme – de er meget lækre!

Dekas har formået at gengive vognenes spinkelhed på en fortræffelig måde – vognsiderne er tynde, pufferne er spinkle og fjedrende og bremsetøjet er nærmest spindelvæv. Sammen med de fine hjul, der heldigvis har mindre flanger end man ofte ser,

Ovenfor er det PFR 14 394, Dekas #873005. Det lille “R” i litraet afslører at vognen har en lille rangerplatform med bremse. Indtil omkring 2. verdenskrig havde vognen et højt bremsehus, men nu nøjes den altså med en lille platform, som modellen fint gengiver.

Bremsetøj, affjedring og spinkle hjul – altsammen flot gengivet på modellen. Læg også mærke til de små kroge til at holde vognens låger åbent – det har jeg ikke set på en HO-model før!

Jeg føjede også den enklere PF 15 789, Dekas #873001, til samlingen. Den har en simpel håndbremse – blot en enkelt træklods mod et enkelt hjul.

Sammenligner man 1890’er vognen litra PF med en senere tids åbne godsvogn litra PB, der blev bygget fra 1942-50 er forskellen tydelig. Ovenfor er det Hobbytrades model af en PB-vogn øverst og den nye model nederst.

PF-vognen står lidt lavere på billedet ovenfor, men man kan nemt fornemme fire årtiers forskel, ikke mindst på den stærkere undervogn på PB-vognen. Personligt foretrækker jeg så gamle forbilleder som muligt, så jeg er meget glad for modellerne af PF-vognene.

Til Dekas’ store ros skal også nævnes at de tager både historien og kronologien alvorligt. Den grove opdeling i epoker står på kasserne, men ved hver model bliver der simpelthen nævnt en specifik årrække, hvor forbilledet så ud om modellen – for mine to modellers vedkommende fra 1944-1959. Det er en fornem service!

Dertil laver Dekas en fin historisk oversigt over hver vogntype i samarbejde med den megte jernbanekyndige Ulrik Tarp Jensen – se den i fuld størrelse på Facebook.

I takt med at færre og færre har oplevet vognene i funktion, er det skønt at blive klogere på denne måde – det kan ikke roses nok!

Standarden indenfor dansk modeljernbane er blevet meget høj, og det er særligt Dekas bannerfører for.

Flotte vogne, der til 349 kr. i butikkerne faktisk er billige, garneret med historisk viden, god emballage og et fint udvalg af relevante forbilleder gør det særdeles svært at komme uden om disse modeller.

TIl efteråret 2021 kommer vognene endda i udgaven med bremsetårn – dem glæder jeg mig til at se!

Hvis du vil læse mere om både forbillede og model, kan det ske ovre hos Sundborg, der også har henvisninger til yderligere læsning.

1 Comment

  1. Mht. litra PFR: er det høje bremsetårn udelukkende en dansk forteelse, eller kunne den slags også ses i andre europæiske lande? Mvh. Per

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s