Tankvogn fra Sojakagen

“Sojakagen” blev fabrikken kaldt – en af de helt store danske industrivirksomheder i det 20. århundrede. Dansk Sojakagefabrik A/S blev grundlagt i 1909 i udkanten af København – på opfyldt havbund ud for Amager i den sydlige del af Islands Brygge.

Franz Sedivy, 1925, Det Kongelige Bibliotek

Placeringen et stykke fra centrum gav god plads at vokse, og det gjorde Sojakagen også, som det ses på tegningen ovenfor fra 1925.

Formålet med Dansk Sojakagefabrik var, som navnet antyder, oprindeligt at forælde sojabønner til foder og olie – sejlet til Danmark fra Østen af rederiet ØK. Med tiden udvidedes produktionen til andre kemikalier, og da fabrikken lukkede i 1991 var området et af Danmarks mest forurenede, især med kviksølv.

På ældre billeder af fabrikken, der kom til at beskæftige over tusind mennesker, er der tønder overalt, og godsvogne af forskellige typer fragtede produkterne rundt i landet, efter at fabrikken efter 1. verdenskrig fik sporforbindelse.

DSB Maskinafdeling 1929 – foto Jernbanekilder.dk

Men i 1931 fik Dansk Sojakagefabrik sine første egne tankvogne, tre styk købt hos Orenstein & Koppel i Berlin. Det må have reduceret mængden af tønder noget!

Af en af disse tre tankvogne har firmaet Tillig lavet en model i skala HO, nr 76646. Grundmodellen er god, men modellens detaljer og mangel på samme placerer den lidt imellem tiderne. Stigen burde dog sidde længere til højre, og rækværket øverst passer heller ikke helt.

Vi er så heldige at vi på Jernbanen.dk kan finde billeder af netop denne tankvogn, DSB ZE 503 502 i både tidlig og sen udgave.

Som sagt er modellen lidt en blanding mellem den tidlige og den sene udgave.

DSB ZE 503 516 – foto: Jernbanekilder.dk

Allerede kort inde i vognenes driftstid, måske midt i 1930’erne, blev der øverst på tanken placeret to skjolde, hvor Dansk Sojakagefabriks loko i rødt blev placeret, nok for reklameværdiens skyld. Ovenfor kan de ses på en lignende vogn, bygget af Scandia lidt senere.

Dem mangler modellen, hvilket placerer den tidligt i 1930’erne. Til gengæld er firmaets navn skrevet med en font uden seriffer, hvilket placerer den efter opmalingen i 1944. Det samme gælder litreringerne, som passer bedst på tiden efter 1944 – modellen har da også revisionsdato i 1953.

Men på trods af forvirringen, ville jeg gerne passe den enkle Tillig-model ind i min samling – den skulle bare patineres.

Her blev jeg inspireret af det første billede hos Jernbanen.dk, hvor den temmelig nye vogn har klare spor af skidt, der løber ned over tanken i striber.

Jeg begyndte med at give vognen en gang mat lak, hvor jeg forsøgte at påføre det med den samme type striber.

Dernæst fik tanken en wash med Agrax Earthshade, igen påført i striber nedad tanken. Alle dele blev drybrushed med en mellemgrå, og dernæst rustpulver på undervognen og sandfarvet pulver på trædefladerne.

Det er ikke så tydeligt på billedet, men jeg gav også pufferne lidt blank lak for at simulere de fedtede flader.

Vognen er blevet temmelig beskidt, måske endda lidt rigeligt, men kigger man på andre af Sojakagens vogne, er det tydeligt at kemikalierne satte sig spor, fx her på en anden vogn.

På trods af tidsforvirringen er jeg glad for den lille tankvogn. Den fik mig til at læse op på Dansk Sojakagefabriks interessante historie og endda cykle forbi for at se nærmere på området i dag, der dog er noget mere poleret.

Hvis man ville forbedre vognen markant, kunne det være sjovt at fremstille – måske 3D-printe – et par skjolde til at sætte på sammen med en rød logo-litrering.

Men det må blive et kommende projekt – nu skal vognen fejres med en kold pilsner! 🙂

Læs videre
En anden tankvogn fra Sojakagen hos Sundborg

Artikler om Dansk Sojakagefabriks rullende materiel hos KM-Text (klik på Artikler til download i menuen).

Om fabrikken hos Københavns Museum

3 Comments

  1. Det ser godt ud! Det gode ved vognene fra ”Sojakagen” er, at man rigtigt kan gå løs med patineringen. Forbillederne må, sammen med asfaltvognene, have hørt til blandt det mest beskidte og hårdtprøvede rullende materiel på danske skinner. Og tak for henvisningen til min blog 😊

    Liked by 1 person

  2. Tak! Ja, de ser virkelig beskidte ud på mange forskellige måder. Jeg tænker også at det må have været ildelugtende vogne, men det vil jeg altså ikke genskabe i model 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s